tło tło

Ciasteczka cytrynowe

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Ciasteczka cytrynowe czapeczka

30 dag mąki tortowej
20 dag masła
2 żółtka
10 dag cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego
cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce o dużych oczkach zimne masło, posiekać z mąką. Następnie wsypać cukier wanilinowy, cukier puder, skórkę z cytryny, dodać żółtka i aromat. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włozyć do lodówki ma 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp 180 stopni.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena