Nasiona słonecznika to idealne źródło białka, tłuszczów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. To także źródło ważnych dla organizmu pierwiastków, takich jak cynk, żelazo, potas i wapń. Ich rola w organizmie jest niebagatelna. Niedobór cynku może powodować niedokrwistość, osłabienie organizmu lub zmiany skórne. Cynk pomaga natomiast w leczeniu wrzodów żołądka, reumatyzmu czy trądziku. Pestki słonecznika stanowią bardzo dobre źródło witaminy E oraz folianów. W dużej mierze zatem zaleca się ich spożywanie osobom, które chcą poprawić wygląd skóry, paznokci, włosów oraz osób dbających o poziom cholesterolu we krwi. Takie połączenie składników to idealny zestaw dla serca i układu krążenia. Chrupiąc słonecznik dostarczamy więc organizmowi cennych antyoksydantów, wspomagamy nasz wzrok, wzmacniamy kości i dbamy o cerę.
Produkt dostępny w opakowaniu 100g.
Jedna porcja (25g) zawiera:
115
6%
8,7g
12%
0,9g
5%
0,5g
<1%
0,08g
3%
Wartość odżywcza | w 100g produktu | w porcji 20g produktu | |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 2326kJ/ 572kcal | 476kJ/ 115kcal | |
Białko | 24,2g | 4,8g | |
Węglowodany | 18,4g | 3,7g | |
Cukry | 2,3g | 0,5g | |
Tłuszcz | 43,3g | 8,7g | |
Kwasy tł. nas. | 4,4g | 0,9g | |
Błonnik | 5,9g | 1,2g | |
Sód | 0,39g | 0,08g |
Dane logistyczne
Sztuk w opakowaniu zbiorczym | 18 |
---|---|
Sztuk na warstwie | 540 |
Sztuk na palecie | 4320 |
Kod EAN 5905617009055
Stawka VAT 8 %