Migdałowiec pochodzi z terenów Azji Środkowej i Mniejszej, skąd rozprzestrzenił się w obszarach śródziemnomorskich m.in. Afryce Północnej oraz Europie Południowej. Jego podłużne jadalne nasiona posiadają unikalne właściwości zdrowotne. Stanowią bogactwo witaminy B2 oraz E, zawierają dużą ilość błonnika i miedzi oraz niezbędnych w zdrowej diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Migdały, za sprawą obecności cynku wzmacniają włosy i paznokcie, natomiast zawarty w nich fosfor i wapń wspierają prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie kości i zębów.
Migdały mają szerokie zastosowanie w kuchni – sprawdzają się nie tylko jako dodatek do słodkich deserów, ale również będą się świetnie komponować z sałatkami, kurczakiem czy jako panierka do ryb.
Produkt dostępny w opakowaniu 80g i 500g
Wartość odżywcza | w 100g produktu | ||
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 2497 kJ/604 kcal | ||
Tłuszcz | 52 g | ||
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,7 g | ||
Węglowodany | 7,6 g | ||
w tym cukry | 4,9 g | ||
Błonnik | 13 g | ||
Białko | 20 g | ||
Sól | 0,04 g |
Dane logistyczne
Sztuk 80 g w opakowaniu zbiorczym | 22 |
---|---|
Sztuk 80 g na warstwie | 352 |
Sztuk 80 g na palecie | 2816 |
Sztuk 500 g w opakowaniu zbiorczym | 24 |
Sztuk 500 g na warstwie | 216 |
Sztuk 500 g na palecie | 1080 |
Kod EAN
80 g: 5905617001943
500 g: 5905617005057
Stawka VAT 8 %