Za ojczyznę sezamu uznawana jest Indonezja, gdzie uprawia się go od 4000 lat. Większość krajów uprawia sezam dla nasion. Pierwsze wzmianki o uprawie sezamu pochodzą z Babilonu, gdzie został opisany jako "przyprawa bogów". Ziarna sezamowe kojarzone są z baśniami Ali Baby, kronikami egipskimi i pismami hebrajskimi. Podobno Kleopatra używała sezamowego olejku do pielęgnacji ciała. Nasiona sezamu używane są do produkcji tanin-masła sezamowego. Z nasion sezamu tłoczy się również olej, który jest ważnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona używane są także do produkcji batoników, ciast, a także jako dodatek do sałatek i pieczywa. Sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia.
Produkt dostępny w opakowaniu 200g.
Walory zdrowotne
Wartość odżywcza | w 100g produktu | ||
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 2710kJ/ 656kcal | ||
Tłuszcz | 60 g | ||
Kwasy tł nas. | 6,7 g | ||
Węglowodany | 2,1 g | ||
w tym cukry | 1,6 g | ||
Błonnik | 7,9 g | ||
Białko | 23 g | ||
Sól | 0,03 g |
Dane logistyczne
sztuk w opakowaniu zbiorczym | 14 |
---|---|
sztuk na warstwie | 224 |
sztuk na palecie | 1792 |
Kod EAN 5905617002230
Stawka VAT 5 %