Migdałowiec pochodzi z Azji i jest jednym z najstarszych drzew uprawianych na świecie. Botanicy podają, że migdał uprawiany w dzisiejszych czasach jest naturalną krzyżówką trzech starożytnych, dzikich gatunków, które odkryto w wypalonych słońcem górach centralnej Azji. Na początku wiosny, kiedy jeszcze żadne drzewa nie mają liści, migdałowiec jest obsypany biało - różowymi kwiatami. Migdały odznaczają się dużą ilością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezastąpione w codziennej diecie człowieka. Obecnie większość migdałów pochodzi z USA, Hiszpanii i Chin.
Produkt dostępny w opakowaniu 80g.
Walory zdrowotne
Wartość odżywcza | w 100g produktu | ||
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 2613kJ / 632kcal | ||
Tłuszcz | 55 g | ||
w tym kwasy tłuszczone nasycone | 6,2 g | ||
Węglowodany | 3,3 g | ||
w tym cukry | 3,0 g | ||
Błonnik | 7,9 g | ||
Białko | 27 g | ||
Sól | 0,21 g |
Dane logistyczne
sztuk w opakowaniu zbiorczym | 22 |
---|---|
sztuk na warstwie | 440 |
sztuk na palecie | 3520 |
Kod EAN 5905617000328
Stawka VAT 8 %