tło tło
Mak niebieski

Mak niebieski

Ziarna maku uzyskuje się z wysuszonych kwiatów maku lekarskiego. Dwiema głównymi odmianami, pozyskanego w ten sposób maku, są biały i niebieski. Ten niebieski, uznawany jest za „mak europejski”, ponieważ jest najczęściej spotykany w naszym regionie geograficznym. Używany jest na przykład do wypieków. Chociaż prawie każdego dnia spotykasz go w postaci dodatku czy posypki pieczywa.

Mak niebieski HELIO jest podstawą przygotowania tradycyjnych potraw z makiem. Zaliczają się do nich na przykład tradycyjne, świąteczne potrawy, takie jak kutia, mazurek czy keks. Mak niebieski Helio jest też doskonałym dodatkiem do sałatek i pieczywa przygotowanego samodzielnie w domu.

Mak zawiera wiele witamin i cennych składników mineralnych. Są to między innymi: wapń, fosfor i magnez.

Mak niebieski Helio to najlepszy gatunek maku, dostępny w opakowaniach po 250 i 500 gram.

background background background
Wartość odżywczaw 100g produktu
Wartość energetyczna1860kJ/ 579kcal
Tłuszcz42,9g
w tym kwasy tłuszczowe5,5g
Węglowodany4,2g
Błonnik20,5g
Białko20,1g
Sód6mg

Dane logistyczne

sztuk 250 g w opakowaniu zbiorczym12
sztuk 250 g na warstwie192
sztuk 250 g na palecie1536
sztuk 500 g w opakowaniu zbiorczym20
sztuk 500 g na warstwie180
sztuk 500 g na palecie900

Kod EAN
250g: 5905617009031
500g: 5905617005224

Stawka VAT 5 %

Miejsca zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku i Youtubie

fejsbook jutub