tło tło

Certyfikaty

Zakład HELIO S.A. podlega corocznym prestiżowym audytom certyfikującym według standardu jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności BRC – Global Standard for Food Safety. Podczas ostatniego audytu (na rok 2020) HELIO uzyskało wzorową ocenę A w certyfikacji wg najnowszego standardu BRC wersja 8.

Standard BRC opracowany został przez Brytyjskie Konsorcjum Detaliczne (British Retail Consorcium) pod koniec XX wieku. W krótkim czasie został on rozwinięty i nabrał znaczenia ogólnoświatowego. Obecnie uważany jest za wzorzec dla najlepszych praktyk w przemyśle spożywczym i wykorzystywany jest do oceny dostawców detalicznych, w tym w szczególności producentów marek własnych.

Do głównych wymagań standardu BRC - Global Standard for Food Safety należą: HACCP, prowadzenie dokumentacji funkcjonowania systemu zarządzania jakością i prowadzenie nadzoru nad standardami ochrony środowiska w zakładzie, procesów i personelu.

Niezależna ocena międzynarodowych audytorów, potwierdziła najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności w zakładzie HELIO. Godnym uwagi jest również fakt, że przywiązywanie najwyższej wagi do jakości produkcji towarzyszy przedsiębiorstwu od zawsze i wyróżnia Spółkę na tle konkurencji. HELIO było bowiem pierwszą firmą z branży bakaliowej, która wdrożyła system bezpieczeństwa żywności HACCP.

Utrzymywanie wysokich standardów produkcji stale potwierdzamy w trakcie audytów nadzorujących przez jednostki certyfikujące oraz sieci handlowe. Dzięki temu jesteśmy dla naszych Klientów wiarygodnym i zaufanym partnerem, a dla Konsumentów pewnym producentem.

BRC8