tło tło

Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową czapeczka

300 ml mleka
200 g masła
50 g drożdży
2 jajka
0,5 łyżeczki soli
150 g cukru
2 g szafranu lub kurkumy
750 g mąki
mix keksowy Helio
masa krówkowa Helio
jajko +1 łyżka mleka do smarowania bułeczek

Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować.Posmarować masą kajmakową, posypać mixem keksowym.Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Ułożyć na blaszce, odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i piec w 180° przez około 20 minut.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena