tło tło

Wigilijny barszcz czerwony z pierożkami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Wigilijny barszcz czerwony z pierożkami czapeczka

Barszcz czerwony:
1 kg buraków
1 cebula
kawałek selera
marchewka
kilka grzybków suszonych
ziele angielskie
1 łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
sól, cukier, pieprz
ocet winny

Farsz:
250 g pieczarek
30 g suszonych grzybów
4 suszone śliwki
1 cebula
1 jajko
sól,pieprz,szczypta ostrej papryki i gałki muszkatołowej do smaku
masło

Ciasto na pierożki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
sól

Barszcz czerwony: Grzyby,obrane i pokrojone w nieduże kawałki seler i marchewkę,cebulę pokrojoną na pół, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Buraki obieramy, kroimy w paseczki,dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 15-20 minut. Przed końcem gotowania dodajemy majeranek.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Odstawiamy na 3 godziny, przecedzamy. Podajemy z pierożkami. Farsz: Suszone śliwki moczymy we wrzącej wodzie około 30 minut, następnie odsączamy i drobno kroimy. Grzyby moczymy,odsączamy,gotujemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy,siekamy i zeszklimy na maśle, dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki oraz śliwki,grzyby i dusimy, aż odparuje płyn. Do zimnego farszu dodajemy jajko,doprawiamy do smaku. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli,dodajemy olej; całość zalewamy gorącą wodą. Mieszamy widelcem, aż powstanie klejąca się masa. Następnie przerzucamy ją na stolnicę i zaczynamy wyrabiać. W zależności od konsystencji dolewamy jeszcze wody lub dosypujemy mąki. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze wyrobione.Wałkujemy i za pomocą literatki wykrawamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierożki. Gotujemy w posolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena