tło tło

Wielkanocny mazurek

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Wielkanocny mazurek czapeczka

 

Składniki:

Ciasto:

Usypujemy z mąki, cukru pudru i soli kopczyk, w środek wbijamy 2 żółtka i pokrojone masło. Wszystko ręcznie mieszamy i zagniatamy - powinno wyjść coś a la kruszonka. Ciasto ubijamy w kulkę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie posypujemy blat mąką i rozwałkowywujemy ciasto na kształt prostokąta - boki zagniatamy na ok 1- 1,5 cm. Placek przenosimy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nakłuwamy widelcem całe ciasto. Na wierzch wykładamy dżem i równo rozsmarowywujemy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20-25 min. Po tym czasie studzimy ciasto i na wierzch nakładamy warstwę masy krówkowej Helio - ja dodałam tradycyjną masę kajmakową, jednak z powodzeniem można ją zastąpić innym smakiem, np. orzechowym lub kokosowym. Następnie dekorujemy bakaliami i gotowe.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena