tło tło

Wegańskie pyszności z bakaliami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Wegańskie pyszności z bakaliami
  • Składniki owsianki z mlekiem migdałowym i suszoną żurawiną
  • 100g płatków owsianych
  • 80g migdałów HELIO 
  • Bakalie, np. suszona żurawina HELIO
  • 1 szklanka wrzątku

 

  • Składniki do batoników:
  • 80g migdałów HELIO 
  • 150g daktyli suszonych HELIO
  • 80g orzechów nerkowca HELIO 
  • 100g wiórków kokosowych HELIO 
  • 50g rodzynek sułtańskich HELIO
  • 0,5 łyżki cynamonu

 

  • Składniki do gulaszu sojowego z suszonymi śliwkami:
  • 100g opakowanie kotletów sojowych
  • 2 pomidory
  • 220 g suszonych pomidorów w oleju
  • Kilka śliwek suszonych HELIO 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki suszonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz i sól

Wielu osobom wegańskie potrawy kojarzą się z… nudą i jedzeniem ciągle tego samego. A przecież wcale nie musi tak być, co udowodnimy przedstawiając trzy przepisy na zdrowe i pyszne wegańskie potrawy.

Chcąc jeść wegańsko na początku możemy mieć nie lada problem szczególnie ze śniadaniem. Nie możemy przecież zjeść jajecznicy, płatków z mlekiem lub jogurtem, naleśników czy serka wiejskiego. Nie należy się jednak załamywać – wegańskie śniadanie może być równie pyszne i zdrowsze!

Owsianka z mlekiem migdałowym i suszoną żurawiną

To, że nie możemy jeść musli z mlekiem zwierzęcym, nie znaczy, że musimy całkowicie zrezygnować z pożywnej owsianki na śniadanie. Zwykłe mleko zastąpimy migdałowym, które ma dodatkowe walory smakowe. Mleko migdałowe można kupić w sklepie, jednak zdrowsze i smaczniejsze będzie kiedy przygotujemy je sami. Jest to bardzo proste, ale zajmuje trochę czasu więc najlepiej przygotować je dzień wcześniej.

Przygotowanie:

Migdały przesypujemy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na noc.

Następnego dnia odcedzamy i usuwamy skórki. Migdały zalewamy ponownie szklanką wody i miksujemy w blenderze na gładką masę. Następnie przeciskamy masę przez sitko.

Tak przygotowane mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Żeby zrobić pyszną owsiankę na śniadanie podgrzewamy szklankę mleka i dodajemy płatki owsiane. Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Na koniec do owsianki możemy dodać ulubione bakalie – żurawinę, jagody goji lub suszone śliwki.

Smacznego!

To oczywiście nie jedyny pomysł. Doskonałe będzie również tofu, które przygotowane na ciepło może z powiedzeniem zastąpić jajecznicę!

Słodka przekąska w ciągu dnia

Kiedy w ciągu dnia w pracy lub szkole poczujemy spadek energii, warto mieć z zanadrzu niewielką, pyszną, zdrową przekąskę, która szybko dostarczy nam węglowodanów. Do przygotowania „batoników mocy” wykorzystamy tylko naturalne składniki.

Przygotowanie:

Przygotowania rozpoczynamy od zalania daktyli i migdałów (osobno) niewielką ilością wody i odstawienia ich na kilka godzin. Orzechy i wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni.

Po kilku godzinach odcedzamy wodę z migdałów i usuwamy skórki. Po czym łączymy z orzechami, wiórkami, daktylami i 1/2 szklanki wody z daktyli. Dodajemy cynamon i rodzynki, a następnie blendujemy całość na gładką masę. Gotową masę przekładamy do formy, ugniatamy łyżką i chłodzimy w lodówce. Po kilku godzinach wyjmujemy i kroimy na niewielkie batoniki.

Smacznego!

Gulasz sojowy z suszonymi śliwkami

Rezygnacja z mięsa nie musi oznaczać rezygnacji z doskonałych sycących posiłków. Do przygotowania gulaszu wykorzystamy m.in. kotlety sojowe i suszone śliwki HELIO.

Przygotowanie:

Kotlety sojowe gotujemy przez kilka minut, aż staną się miękkie.

W czasie gdy kotlety się gotują, kroimy cebulę w piórka i siekamy czosnek. W garnku lub woku podgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Dusimy przez chwilę, a następnie dodajemy posiekany czosnek i lekko podsmażamy.

Do cebuli i czosnku dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory wraz z zalewą oraz suszone śliwki. Mieszamy i dusimy przez około 2 minuty.

Ugotowane kotlety sojowe kroimy w paski i dodajemy do garnka. Mieszamy i dusimy przez kolejne 3 minuty.

Surowe pomidory blendujemy i dodajemy do nich wędzoną paprykę, zioła, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól. Ponownie blendujemy. Tak powstały sos wlewamy do garnka, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 6-7 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

Gulasz możemy podawać z ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena