tło tło

Walentynkowe semmifreddo z malinami i mgdałami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Walentynkowe semmifreddo z malinami i mgdałami czapeczka

- 0,5 l schłodzonej śmietanki kremówki,
- 10 dag bez,
- 15 dag mrożonych malin,
- 2 łyżki płatków migdałowych Helio,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka esencji waniliowej (ewentualnie cukier waniliowy),

Bezy kruszę, maliny lekko rozgniatam (nie trzeba ich rozmrażać, ewentualnie te, które posłużą do dekoracji). Jajko myję, oddzielam żółtko od białka. W jednej misce ucieram żółtko wraz z 2 łyżkami cukru pudru i esencją waniliową na puszystą masę. Białko ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję łyżkę cukru pudru, ubijam jeszcze przez 1 minutę. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Masę żółtkową łączę delikatnie z ubitą śmietaną i pianą białkową. Do masy dodaję pokruszone bezy, płatki migdałowe i rozgniecione maliny, łączę tak by widoczna była struktura bez i cząstek malin. Silikonowe foremki do muffinek w kształcie serduszek napełniam masą, wstawiam do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Wykładam na talerzyki ozdobione np. strużkami sosu malinowego, lody dekoruję rozmrożonymi malinami oprószonymi przez sitko cukrem pudrem (będą wyglądały jak oszronione). Jeśli nie masz foremek do muffinek w kształcie serduszek, możesz wykorzystać metalowe foremki do wycinania ciasteczek. W tym celu owiń foremkę od spodu (tworząc dno) trzykrotnie złożoną folią aluminiową.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena