Walentynkowa zupa truskawkowa







- 45 dag mrożonych truskawek bez szypułek (w sezonie świeżych),
- 1 duża pomarańcza,
- 400 ml wody,
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku),
- 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego),
- nasionka z 1/2 laski wanilii (lub łyżeczka cukru waniliowego),
Dodatkowo:
- 4 sucharki,
- 2-3 łyżki płatków migdałowych.
Truskawki rozmrażam na sicie, osączam. Pomarańczę polewam wrzątkiem, myję, osuszam i "masuję" (by uzyskać z niej jak najwięcej soku). Obieram z niej cienko skórkę, a następnie wyciskam sok. Do garnka wkładam truskawki, dodaję skórkę z pomarańczy, nasionka wanilii, wlewam wodę i sok pomarańczowy, zagotowuję, zdejmuję z ognia. Zupę miksuję blenderem na gładki krem. Proszek budyniowy mieszam z cukrem i rozrabiam w niewielkiej ilości wody, wlewam do zmiksowanej zupy, gotuję jeszcze ok. 4-5 minut mieszając. Za pomocą foremek w kształcie serca wycinam z sucharek serduszka. Zupę rozlewam do miseczek, dekoruję sucharkami i płatkami migdałowymi.
Oceń przepis:
Zobacz inne przepisy z produktami Helio



Naleśniki z pysznym nadzieniem
idealne na deser



Lody o smaku rafaello
Przepyszne. Idealnie nie tylko na gorące dni.



Walentynkowe semmifreddo z malinami i mgdałami
Ten przepyszny, rozpływający się w ustach deser zwieńczy romantyczną, walentynkową kolację.Ten deser wywodzi się z Włoch i nosi nazwę "semifreddo", co oznacza "na wpół mrożony".Doskonała propozycja dla osób, które kochają nowe smaki i szukają w kuchni inspiracji i ciekawych, kulinarnych doznań.



RYŻ MIGDAŁOWY DO ŚWIĄTECZNEGO DROBIU
Ryż migdałowy