tło tło

Walentynkowa zupa truskawkowa

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Walentynkowa zupa truskawkowa czapeczka

- 45 dag mrożonych truskawek bez szypułek (w sezonie świeżych),
- 1 duża pomarańcza,
- 400 ml wody,
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku),
- 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego),
- nasionka z 1/2 laski wanilii (lub łyżeczka cukru waniliowego),
Dodatkowo:
- 4 sucharki,
- 2-3 łyżki płatków migdałowych.

Truskawki rozmrażam na sicie, osączam. Pomarańczę polewam wrzątkiem, myję, osuszam i "masuję" (by uzyskać z niej jak najwięcej soku). Obieram z niej cienko skórkę, a następnie wyciskam sok. Do garnka wkładam truskawki, dodaję skórkę z pomarańczy, nasionka wanilii, wlewam wodę i sok pomarańczowy, zagotowuję, zdejmuję z ognia. Zupę miksuję blenderem na gładki krem. Proszek budyniowy mieszam z cukrem i rozrabiam w niewielkiej ilości wody, wlewam do zmiksowanej zupy, gotuję jeszcze ok. 4-5 minut mieszając. Za pomocą foremek w kształcie serca wycinam z sucharek serduszka. Zupę rozlewam do miseczek, dekoruję sucharkami i płatkami migdałowymi.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena