tło tło

Ucierane ciasto makowe

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Ucierane ciasto makowe czapeczka

Puszka masy makowej z bakaliami HELIO
6 łyżek mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
12 jajek
torebka cukru waniliowego
mały kieliszek rumu lub zapach rumowy
polewa czekoladowa
garść orzechów włoskich
tłuszcz i bułka tarta do formy

Żółtka oddzielić od białek, a następnie utrzeć z cukrem, rumem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać masę makową z bakaliami Helio. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą makową. Formę do pieczenia natłuścić, posypać tartą bułką i przelać do niej ciasto. Piec 1 godzinę w temperaturze 190°C. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową i posypać orzechami.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena