tło tło

Tradycyjny kompot z suszonych owoców

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Tradycyjny kompot z suszonych owoców
  • Składniki:
  • Suszone owoce
  • Cytryna
  • Pomarańcza
  • Kora cynamonu
  • Goździki
  • Miód

Kompot z suszu to tradycyjny polski napój, przyrządzany na bazie gotowanych suszonych owoców. Początkowo podawany był tylko w zimowych miesiącach do obiadu, teraz – na stałe wpisał się w wigilijne menu, jako nieodłączny dodatek do świątecznych potraw. Święta za pasem, więc z tej okazji serwujemy prosty przepis na kompot z wykorzystaniem suszonych owoców HELIO.

Nie tylko napój!

Jednak zanim przejdziemy do przygotowywania produktów i wykonania – sprawdźmy symboliczne znaczenie poszczególnych składników kompotu. Wbrew pozorom, razem z napojem wypijamy solidną dawkę historii. Nie tylko gasimy pragnienie, a także zapewniamy sobie powodzenie w nadchodzących miesiącach. To co, według tradycyjnych przesądów, symbolizują suszone owoce? I dlaczego nie powinno ich zabraknąć na wigilijnym stole?

  • Jabłko na obrazach bardzo często występuje w rękach Jezusa i Maryi, co odczytuje się jako symbol odkupienia i pokoju. Nierzadko też, szczególnie w legendach i wierzeniach ludowych, jest symbolem odmiany losów świata. Spożywanie jabłek, przez zgromadzonych przy świątecznym stole, jest pewnego rodzaju symbolem, znakiem pokoju.
  • Gruszka symbolizuje stosunki międzyludzkie, zwłaszcza te miłosne. Oznacza także dobrobyt oraz długie życie.
  • Daktyle symbolizują płodność, dostatek oraz powodzenie.

Natomiast suszone śliwki mają wiele cennych właściwości: regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Dostarczają też do organizmu solidną dawkę witamin i błonnika.

To prostsze niż myślisz!

  • Możemy z czystym sumieniem powiedzieć, że każdy, niezależnie od zdolności kulinarnych, może przyrządzić kompot. I bez wątpienia jest to jego istotną zaletą.
  • Opłucz suszone owoce i zalej przegotowaną wodą a następnie odstaw na 2-3h.
  • Pokrój cytrynę oraz pomarańczę i dodaj, razem z korą cynamonu i goździkami, do napęczniałych owoców.
  • Gotuj na małym ogniu przez 30 minut, kontrolując stan owoców. Dopraw miodem, poczekaj aż ostygnie i przelej do dzbanka.
  • Zabierz kompot na wieczerzę.


Jeżeli lubisz jeść ‘na słodko’, to pamiętaj, że kompot dosładzamy cukrem dopiero po ostygnięciu. Lubisz eksperymenty? Możesz go dodatkowo doprawić cynamonem, imbirem lub gałką muszkatołową.

Każdy powinien skosztować tego równie smacznego, co magicznego napoju.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena