tło tło

Tradycyjna strucla makowa (makowiec)

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Tradycyjna strucla makowa (makowiec) czapeczka

Masa makowa: duża puszka masy makowej HELIO

 

Ciasto: 10 łyżek mleka, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 całe jajka + 1 żółtko, 5 dag drożdży, 1 kostka masła lub margaryny, 0,5 kg mąki pszennej

 

Lukier: sok z 1 cytryny, cukier puder (pół szklanki do jednej szklanki w zależności od upodobań)

 

Dekoracja: skórki pomarańczowe HELIO lub/oraz inne bakalie HELIO wg upodobań (np. mak HELIO, wiórki kokosowe HELIO, czy płatki migdałowe HELIO)

Do miski wlać letnie mleko i dosypać 4 łyżki cukru i 1 cukier waniliowy. Następnie wbić 2 całe jajka i 1 żółtko. Na końcu wkruszyć 5 dag drożdży. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić przygotowany zaczyn na 10 minut. Po 10 minutach dodać do zaczynu 1 masło i 0,5 kg mąki pszennej. Zaczyn dokładnie wygnieść i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Masą makową HELIO posmarować ciasto. Zwinąć jak roladę. Tak przygotowany makowiec wyłożyć na blachę i posmarować  roztrzepanym białkiem. Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 45 minut. Ciasto wystudzić i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem cytrynowym). Udekorować skórkami pomarańczowymi HELIO Słoneczne Owoce lub innymi bakaliami HELIO wg upodobań.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena