tło tło

Tarteletki z budyniem i jabłkową różą i skórką cytrynową

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Tarteletki z budyniem i jabłkową różą i skórką cytrynową czapeczka


2,5 szklanki maki pszennej (około 300g)
6 łyżek cukru pudru
150 g masła
½ łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
1 żółtko
8 jabłek
skórka cytrynowa HELIO
300 ml herbaty malinowej
1 żółta galaretka
2 czubate łyżki powideł morelowych

Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia, dodajemy masło i siekamy do uzyskania efektu kaszy, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie foremki do tarteletek wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i uzupełniamy np fasola, pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem żółtka. Budyniem uzupełnianiami tarteletki. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wycinamy gniazda i ścinamy księżyce przy pomocy obieraka do jarzyn. Jabłkowe księżyce gotujemy przez 3 minuty i odcedzamy. Z jabłka na masie budyniowej układamy różę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dodajemy powidła i całość dokładnie mieszamy by powidła rozpuściły się w galaretce – można delikatnie podgrzać. Wystudzone tarteletki smarujemy galaretką i posypujemy skórką cytrynową, odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena