tło tło

Szarlotka z żurawiną

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Szarlotka z żurawiną czapeczka

3 szklanki mąka
1 kostka margaryny lub masła
5 sztuk żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jablkowa:
1 kg jabłka
4 łyżki cukier
żurawina
PIANA:
1 szklanka cukier
5 sztuk białka
1 opakowanie kisiel truskawkowy

Ciasto kruche: margarynę i mąkę siekamy, dodajemy żółtka i proszek – zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Masa jabłkowa: jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier i żurawinę Piana: białka ubijamy, dodajemy cukier i kisiel (proszek).Na posmarowana tłuszczem blaszkę wykładamy I część ciasta, następnie masę jabłkową, ubitą pianę, wierzch posypujemy startą na tarce o grubych oczkach II częścią ciasta. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena