tło tło

Świąteczny pasztet z żurawiną

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Świąteczny pasztet z żurawiną czapeczka

1,5 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka,szynka)
400 g wątróbki drobiowej
1 kostka rosołowa drobiowa
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 cebule
olej do smażenia
100 g suszonej żurawiny
2 szklanki wywaru mięsnego (w którym gotowało się mięso )
3 łyżki kaszki kukurydzianej
4 jajka
4 łyżeczki czerwonej czubrycy
1 łyżeczka majeranku

Mięso pokroić na kawałki,włożyć do garnka zalać wodą, dodać liście laurowe,ziele angielskie kostkę rosołową drobiową. Gotować około 45 minut. Wątróbki oczyścić,dodać do mięsa. Całość gotować jeszcze 15 minut na małym ogniu. Obraną cebulę, pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju. Mięso,wątróbkę przemielić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.Dodać żurawinę, jajka,kaszkę kukurydzianą,cebulę i zimny wywar. Doprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (dł. 30cm), wierz posmarować olejem i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena