tło tło

Strucla bakaliowa

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Strucla bakaliowa czapeczka

Składniki:

  • 25 dag suszonych moreli,
  • 25 dag suszonych fig,
  • 10 dag rodzynek HELIO,
  • 15 dag orzechów laskowych HELIO,
  • 5 łyżek płynnego miodu,
  • 2 łyżki rumu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 25 dag mąki,
  • 1 torebka (7g) suszonych drożdży,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 5 dag migdałów,
  • polewa i dekoracja biała

1. Morele oraz figi pokroić w drobną kostkę. Rodzynki wymieszaj z orzechami, rumem, 3 łyżkami miodu, cynamonem i zmielonymi goździkami i odstaw. 2. Mąkę przesiej, połącz z drożdżami i solą. Dodaj miękkie masło, resztę miodu oraz letnie mleko. Wyrób jednolite gładkie ciasto odstające o ręki. Przykryj i postaw w ciepłe do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie dodaj przygotowaną mieszankę bakalii i przypraw korzennych oraz morele i figi. Jeszcze raz zagnieć. Uformuj bochenek, ułóż na blasze przykrytej pergaminem i ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wierzch ciasta udekoruj migdałami. 3. Strucle piecz 90 minut w temperaturze 175 stopni. W połowie czasu pieczenia ewentualnie przykryj pergaminem. Po ostygnięciu udekoruj polewą białą.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena