

Słodko - ostre pierogi z dyni






SKŁADNIKI
- 3 i 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka wrzątku
- 10 łyżek masła
- 40 dag obranej i oczyszczonej z pestek dyni
- 1 mała biała cebula
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2/3 opakowania rodzynek HELIO Natura
- 1/2 opakowania prażonych orzechów laskowych HELIO Natura
- 1 opakowanie morwy białej suszonej HELIO Natura
- 1/2 opakowania pestek dyni HELIO Natura
- 1/4 opakowania płatków migdałowych HELIO
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
- sól, pieprz
- cukier i cynamon do padania
Dynię pieczemy do miękkości ok. 20 minut w 190 st.C, następnie studzimy i ugniatamy widelcem. Połowę dyni mieszamy z posiekaną i podsmażoną na oleju cebulą oraz chili, dodajemy do tego połowę rodzynek HELIO Natura, kolendrę, sól i pieprz. Resztę dyni mieszamy z pozostałymi rodzynkami, posiekanymi orzechami i połową morwy białej suszonej HELIO Natura oraz sokiem pomarańczowym i cynamonem. W kolejnym kroku, we wrzątku rozpuszczamy masło i studzimy.
Następnie z mąki i ciepłej wody z masłem zagniatamy ciasto i wykrawamy krążki. Połowę krążków obkładamy farszem z chili i zlepiamy, a na reszcie krążków ciasta kładziemy farsz słodki i również zlepiamy. Pierogi słodkie i wytrawne gotujemy w oddzielnych garnkach z osolonym wrzątkiem, ok. 2 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Na 4 łyżkach masła przesmażamy EKO Pestki dyni HELIO Natura i polewamy pierogi wytrawne. Na pozostałym maśle – przesmażamy pozostałą morwę białą oraz płatki migdałowe HELIO i polewamy słodkie pierogi, dodatkowo posypujemy cukrem i cynamonem.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019,
przygotowywanego we współpracy z HELIO.
Oceń przepis: