tło tło

Słodki przekładaniec

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Słodki przekładaniec czapeczka

6 jajek,
niecała szklanka mąki pszennej,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
3/4 szk. cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia
puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym
2 galaretki wiśniowe

1l. śmietany kremówki
dwie szklanki cukru pudru
1000 g serka mascarpone

Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i zapachem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną, ziemniaczaną) i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Naszą biszkoptową masę przekładamy do formy do pieczenia. Delikatnie wygładzamy. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] . Pieczemy 30 do 40min, do tak zwanego suchego patyczka. W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż składniki połączą się, a masa nabierze konsystencji gęstego kremu. Biszkopt kroimy na dwie częsci. Pierwszą smarujemy kremem i przykładamy drugi biszkopt. Smarujemy go masa krówkową i masą śmietanową.Wstawiamy do lodówki. Gdy masa nieco zgęstniej zalewamy całość tężejącą galaretką

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena