tło tło

Sezamowe paluchy

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
czapeczka

60 dag ugotowanych filetów z kurczaka
300 ml oleju
3 jajka
ok. 10 dag sezamu
20 dag bułki tartej
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz
łyżeczka granulowanego czosnku
1/2 łyżeczka curry
łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1/2 łyżeczki tymianku

Filety gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmujemy, studzimy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w długie paski. Mąkę mieszamy ze słodką i ostrą papryką, solą, czosnkiem, curry, pieprzem i ziołami. Jajka roztrącamy. Bułkę tartą mieszamy z sezamem. Mięso dokładnie obtaczamy w mące,a następnie w jajku i bułce z sezamem. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena