tło tło

Sernik z suszonymi morelami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Sernik z suszonymi morelami czapeczka


Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
25 dag masła
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki spirytusu
Masa serowa:
120 sera twarogowego
8 jajek
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
25 dag cukru
5 dag suszonych moreli
3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
2-3 dag rodzynek
aromat pomarańczowy
aromat cytrynowy
5 dag czekolady deserowej

Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, starte na tarce o dużych oczkach zimne masło. Następnie wlać żółtka, spirytus i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika a resztę zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Masa serowa: Ser zmiksować z mlekiem. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku. Ubite jak na biszkopt jajka połączyć z serem, dodać olej, budynie, aromat, skórkę pomarańczową, pokrojone morele i rodzynki, wymieszać. Ciasto z lodówki rozwałkować i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21/35 cm. Na ciasto wyłożyć masę serową i posypać startym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażalnika. Sernik włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. Upieczony zimny sernik polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena