tło tło

Sernik z nutą wanilii

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Sernik z nutą wanilii czapeczka


1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (dla leniuszków twaróg w wiaderku)
6 jajek
200 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g cukru pudru
1 laska wanilii
skórka pomarańczowa
cukier z prawdziwą wanilią zmieszany z cukrem pudrem( do posypania sernika)
rodzynki

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Odłożyć dwie łyżki cukru. Masło ucierać z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym żółtku i dalej ucierać dodając twaróg i wanilię. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać 1 łyżkę cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej, dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszać ręcznie łyżką aby piana nie opadła. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Na dno postawić naczynie i wlać do niego wrzącą wodę. Piec przez 60 minut. Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena