tło tło

Sernik z mieszanką keksową

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Sernik z mieszanką keksową czapeczka



Ciasto:
6 jajek
1 szkl cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
20 dag mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1/2 kg sera z wiaderka
1 szkl śmietany kremówki
1 łyżka cukru z wanilią
1/2 szkl cukru pudru
2 galaretki agrestowe
10 dag mix keksowy
1 łyżka skórki pomarańczowej 
aromat waniliowy

Ciasto: Całe jajka, cukier, cukier z wanilią ubić do białości. Następnie dodać przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Wlać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na 2 przygotowane blaszki o wymiarach 23/35 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka około 15 minut. Masa serowa: Galaretki rozpuścić w 150 ml gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem z wanilią. Pod koniec dodać płynną galaretkę. Wsypać mix keksowy, skórkę pomarańczową, wymieszać. ( w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem i doprawić do smaku aromatem) 2/3 masy serowej wyłożyć na upieczone, zimne ciasto, przykryć drugim ciastem, docisnąć, posmarować resztą sera i ozdobić według uznania.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena