tło tło

Scones z bakaliami HELIO

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Scones z bakaliami HELIO
  • Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 150 ml tłustego mleka plus 1 łyżka
  • 5 łyżek masła
  • ew. 1 łyżeczka cukru brązowego lub miodu
  • 1 opakowanie moreli suszonych HELIO Natura
  • 1/3 opakowania rodzynek HELIO Natura
  • 1/2 opakowania orzechów włoskich HELIO
  • 1/2 opakowania morwy białej suszonej HELIO Natura
  • 1/2 opakowania migdałów siekanych HELIO
  • 1/3 opakowania suszonych jagód goji HELIO

Czas na szkockie bułeczki z chrupiącymi bakaliami HELIO! Scones to znany brytyjski przysmak, który można przyrządzić na wiele sposobów - na słodko lub słono, ale najlepiej smakuje z dodatkiem orzechów i owoców suszonych HELIO Natura!

Zobaczcie, jak przyrządzić „Scottish quick bread”, czyli szybkie pieczywo idealne na śniadanie, lunch lub… podwieczorek, na przykład do popołudniowej „Five o’clock Tea” ;-)

 

Przygotowanie:

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem lub miodem i kawałkami masła, następnie dodać mleko i szybko zagnieść ciasto. Dodać pokrojone morele suszone HELIO Natura, posiekane orzechy i resztę bakalii HELIO. Z ciasta uformować krążek grubości ok. 2 cm i pokroić w 8 trójkątów, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować łyżką mleka. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st.C. Podawać na ciepło lub zimno. Bułeczki znakomicie smakują z masłem, mascarpone i owocami.

 

Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2019, przygotowywanego we współpracy z HELIO.

 

Polecamy także przepis blogerki Martyny z „Lubię gary”

SCONES Z PISTACJAMI PRAŻONYMI BEZ SOLI HELIO NATURA 

  Blog Lubie Gary  

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena