tło tło

Sałatka z figami i żurawiną

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Sałatka z figami i żurawiną czapeczka

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 2 świeże figi
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 ser camembert (120 g) - u mnie z ziołami prowansalskimi
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Rukolę rozkładamy na talerzu. Połowę suszonej żurawiny przekładamy do kubka i zalewamy wrzątkiem, tak aby tylko przykryć żurawinę. Figi kroimy na osiem części i układamy na rukoli. Serek kroimy na trójkąty i układamy między figami. Całość posypujemy z wierzchu pozostawioną żurawiną. Żurawinę z wodą przelać po 15 minutach do miksera dodać ocet, oliwę i miód i zmiksować na gładki sos. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.

Zamiast suszonej żurawiny można użyć suszonych wiśni lub jagód.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena