tło tło

Rogaliki z makiem i bakaliami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
czapeczka

CIASTO:
600/650 g mąki pszennej luksusowej
60 g drożdży świeżych
6 łyżeczek cukru zwykłego
4 g soli
280 g masła albo margaryny
180 g gęstego jogurtu naturalnego
120 g gęstej śmietany, u mnie 18 %
1 jajko

NADZIENIE:
200 g maku suchego mielonego
400 ml mleka
30 g orzechów włoskich łuskanych
40 g orzechów laskowych łuskanych
30 g migdałów łuskanych
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
150 g gęstego miodu
kilka kropli aromatu migdałowego do ciast

Można też użyć gotowej Masy makowej HELIO.

FARSZ: mak wsypać do rondelka, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu ok. 15 minut co chwilę mieszając. Mak powinien nasiąknąć a płyn całkowicie wyparować - jeśli tak się nie stanie w podanym czasie zwiększyć płomień i cały czas mieszać aż mak będzie prawie suchy. Ugotowany mak przełożyć do miski i zostawić do wystudzenia. Orzechy i migdały posiekać - można to zrobić za pomocą blendera, ale nie powinny być zmielone na pył. Dosypać je do maku, dodać też skórkę pomarańczową smażoną w cukrze, aromat i miód - trzeba spróbować masy i ew. doprawić pod własny smak. Można też pójść na łatwiznę i kupić puszkę gotowej masy makowej, ale tam więcej bułki i nie wiadomo czego niż maku i bakalii więc lepiej zrobić samemu. CIASTO - drożdże pokruszyć i rozetrzeć w kubeczku dodając cukier, odstawić na kilka minut żeby się rozpuściły. Mąkę z solą przesiać do miski, wkroić zimne masło i rozetrzeć je z mąką tak jak na kruszonkę - ma powstać jakby lekko mokry piasek. Wbić jajko, wlać jogurt, śmietanę oraz rozpuszczone drożdże - zagnieść elastyczne ciasto o konsystencji wyrobionej plasteliny. Podzielić je na 8 mniej więcej równych części. Każdą rozwałkować na blacie podsypując w miarę potrzeby mąką, na koło o śr. 25 - 30 cm. Nożem naciąć na krzyż, na 8 trójkątów. Przy krótszym boku każdego nałożyć po łyżeczce nadzienia i zwinąć w rogalik. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Kiedy ładnie się zrumienią są gotowe. Zaletą tego ciasta jest to, że nie trzeba go wcale odstawiać do wyrośnięcia - drożdże świetnie poradzą sobie w piekarniku. Ostudzone rogaliki polukrować i posypać posypką cukrową. Można je też po prostu oprószyć cukrem pudrem albo polać rozpuszczoną czekoladą.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena