tło tło

Rogale Świętomarcińskie

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Rogale Świętomarcińskie czapeczka

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki,
  • jajko,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 1 łyżka suchych drożdży,
  • 250 g masła,
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki cukru, 

 

Nadzienie:

  • 40 dkg białego maku,
  • 30 dkg cukru,
  • 3 pokruszone herbatniki (mogą być suche biszkopty),
  • 100 g migdałów,
  • po 30g siekanych fig lub daktyli,
  • orzechów włoskich i skórki pomarańczowej,
  • 60 g masła,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Dekoracja:

Drożdze rozpusczamy z mlekiem, dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, szczyptę soli, 2 łyżki masła. Do tego dodajemy rozczyn (mleko z drożdżami), lekko mieszamy i wykładamy ciasto na blat. Wyrabiamy krótko - aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąty ok 25x35 cm i układamy na nim plastry pozostałego masła (można też masło rozsmarować). Prostokąt składamy na 3 częsci i ponownie rozwałkowujemy do poprzednich wymiarów. Ponownie poskładaj na 3 częsci i włóż do lodówki na 50 minut. Składanie i rozwałkowywanie ciasta powtórzyć jeszcze 2 razy, za każdym razem chłodząc ciasto po 30 minut.

Sparzony mak, migdały i orzechy mielimy dwukrotnie i dodać do tej masy skórkę pomarańczową, posiekane daktyle lub figi i pokruszone herbatniki. Dodajemy stopione i przestygnięte masło. Dokładnie wymieszać i dodać śmietanę - tyle, żeby utworzyła się zwarta masa.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy na cienkie prostokąty, z których wycinamy trójkąty. Na wycięte trójkąty nakładamy nadzieje i każdy z nich zwijamy zaczynając od szerszej częsci. Brzegi podwijamy.

Na posmarowaną tłuszczem blachę układamy rogaliki i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 minut. Do rozgrzanego do 180 C piekarnika władamy posmarowane rozbełtanym żółtkiem rogaliki i pieczemy na złoty kolor - ok 20 min.

Gotowe, gorące rogaliki polać białym lukrem i posypać posiekanymi orzechami ziemnymi lub migdałami.



 

 

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena