Przekąski z fig i daktyli nadziewane orzechami HELIO Natura







- Składniki:
- opakowanie Daktyli Deglet Nour HELIO Natura
- opakowanie Fig suszonych HELIO Natura
- opakowanie EKO Orzechów włoskich HELIO Natura
- opakowanie Prażonych orzechów laskowych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu
- 1/2 opakowania Pistacji prażonych HELIO Natura bez dodatku soli
- 10 dag serka koziego
- 10 dag sera pleśniowego
- 100 ml białego wina
- 5 dag cienkich plasterków szynki dojrzewającej
- 2 łyżki miodu
- świeże zioła
Szukasz oryginalnych, szybkich i zdrowych przekąsek na kameralne spotkania z rodziną lub przyjaciółmi? Nasze figi i daktyle nadziewane chrupiącymi orzechami HELIO Natura będą niezastąpione nie tylko podczas karnawału! Sprawdzą się także jako małe co nieco w ciągu dnia między posiłkami ;-) Sięgnij po naturalnie smaczne i zdrowe bakalie bez konserwantów HELIO Natura i wypróbuj nasz przepis z najnowszego Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2021! Czas na wykwintne, domowe przekąski HELIO, którym nikt się nie oprze!
Przygotowanie: Figi i daktyle HELIO Natura natnij wzdłuż na połówki, nie przecinając ich do końca – tak, aby połówki pozostały połączone, następnie skrop winem i odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj dwa orzechowe nadzienia. Serek kozi utrzyj z połową posiekanych EKO orzechów włoskich HELIO Natura, natomiast ser pleśniowy - z połową posiekanych orzechów laskowych.
Figi nadziewaj serkiem kozim z orzechami włoskimi, dodatkowo w nadzienie w każdej fidze – włóż po 2 lub 3 połówki orzechów włoskich HELIO Natura. Figi posmaruj miodem i posyp drobno posiekanymi orzechami pistacjowymi. Z kolei daktyle napełnij nadzieniem z sera pleśniowego, do każdego daktyla włóż dodatkowo po 2- 3 całe orzechy laskowe HELIO Natura. Połowę nadziewanych daktyli zawiń w cienkie paseczki szynki dojrzewającej. Tak przygotowane figi i daktyle ułóż na półmisku oraz udekoruj świeżymi listkami ziół.
Przepis pochodzi z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego 2021, przygotowywanego we współpracy z HELIO.
Zasmakuj się także w naszych innych imprezowych hitach HELIO – sprawdź jak przygotować m.in. domowe pasty pełne bakalii HELIO czy pieczony camembert z orzechami i żurawiną HELIO Natura– https://www.helio.pl/blog/przepisy/imprezowe-klimaty-z-bakaliami-helio
Oceń przepis:
Zobacz inne przepisy z produktami Helio



Rozgrzewająca zupa z Jackfruitem
W chłodne i mroźne dni najchętniej wybieramy mocno rozgrzewające zupy, dlatego polecamy wyrazistą, pełną smaku, kolorową, niezwykle aromatyczną zupę z egzotyczną nutą!



Domowy zimowy grzaniec
Grzane wino to idealny napój na zimowe wieczory w domowym zaciszu. Sprawdź, jakie suszone owoce HELIO dodać, by zachwycał smakiem!



Ryba z puree dyniowo- żurawinowym
Polecamy wyśmienity przepis z Kalendarza Kulinarnego Poradnika Domowego na wyjątkowe, jesienne danie, które dzięki EKO pestkom dyni i żurawinie suszonej bez konserwantów HELIO Natura zyska niepowtarzalny smak!



Straasznie smaczny przepis!
Zobacz, jak w prosty i szybki sposób wyczarować straasznie zdrowy obiad na Halloween... i nie tylko!