tło tło

Piegowate ciasteczka z orzechami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Piegowate ciasteczka z orzechami czapeczka


Ciasto
1 szkl mąki pszennej
1 żółtko
10 dag masła
2 łyżki mielonego maku
5 dag cukru pudru
2 łyżki likieru orzechowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
1 białko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka spirytusu
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
1 łyżeczka mąki
2-3 dag orzechów laskowych
konfitura z wiśni

Orzechy laskowe zmielić w maszynce do żółtego sera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać ciepłe masło, żółtko, mak, cukier puder, likier orzechowy. Zagnieść ciasto, zawinąć, odłożyć do lodówki na kilkanaście minut. Następnie rozwałkować i foremką wycinać ciasteczka, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na środku ułożyć porcję konfitury. Białko z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę, wymieszać z mąką, aromatem i spirytusem. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na ciasteczka. Posypać orzechami, włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena