tło tło

Orzechowo - kajmakowe gwiazdki

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Orzechowo - kajmakowe gwiazdki czapeczka


600 g mąki pszennej typ 500
250 g margaryny Kasia
50 g orzechów laskowych
200 g masy krówkowej kajmakowej Helio
2 jajka (rozmiar L)
50 g cukru
cukier puder do posypania

Orzechy wrzucić do rozdrabniacza i jak najmocniej zmiksować. Do miski robota włożyć końcówkę z nożami do siekania. Umieścić w niej wszystkie składniki na ciasteczka i połączyć. Wyjąć zbrylone ciasto, zagnieść je i włożyć do woreczka foliowego a potem na godzinę do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi wyjąć je z lodówki, wałkować na cienkie placki podsypując mąką i wycinać gwiazdki foremką do ciastek a w środku wycinać małe kółeczka (ja użyłam do tego celu noża do usuwania gniazd nasiennych z owoców). Ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec po 12 -13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone wystudzić na kratce i przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena