tło tło

Obwarzanki

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Obwarzanki czapeczka

- kilogram mąki
- 25 dag masła lub margaryny
- 6 żółtek
- 10 dag drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 0.5 litra mleka
- sól
- olej
- polewa i dekoracja HELIO, płatki migdałowe

Podgrzać mleko. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, wsypać 2 łyżki cukru i 5 czubatych łyżek mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Następnie: Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Dodać wyrośnięte drożdże i rozpuszczoną margarynę/masło. Delikatnie wyrobić i dodać żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić. Wyrabiać ok. pół godziny. Po czym odstawić do wyrośnięcia ciasta. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na ok. 1,5 cm grubości i powycinać. Piec na rozgrzanym oleju. Na koniec udekorować polewą i posypać płatkami migdałowymi. 

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena