tło tło

Naleśniki z pysznym nadzieniem

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Naleśniki z pysznym nadzieniem czapeczka


Nadzienie :
300 g półtłustego twarogu
3 łyżki płatków migdałowych + do dekoracji
1 garść rodzynek
1 nektarynka
3 gruszki
kilka łyżek śmietany 12%
cukier do smaku
Na naleśniki :
1,5 szk pomarańczowego gazowanego napoju
2 szk mleka 3,2%
2 jajka
50 ml oleju rzepakowego
2,5 szk mąki pszennej typ 500
1 szczypta soli
Polewa :
25 g polewy i dekoracji mlecznej w drażetkach
1 łyżka mleka 3/2 %

Nadzienie : Ser przełożyć do miski, rozgnieść go np. widelcem. Gruszki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do sera. Nektarynkę umyć, usunąć pestkę i pokroić owoc w kostkę po czym wrzucić do sera. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać nadzienie. Śmietany ma być tyle aby masa nie była za sucha. Naleśniki : Do miski wlać mleko i napój, wbić jajka, dodać sól i wymieszać. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać ciasto aby nie było grudek a potem wlać olej i znowu wymieszać. Porcje ciasta nalewać na rozgrzaną patelnię i smażyć naleśniki do wyczerpania się ciasta. Na usmażone naleśniki kłaść porcje nadzienia, zawijać w roladki i układać na talerzu. Do rondelka wlać wodę, na rondelek postawić miseczkę. Do miseczki wsypać draże polewy, włączyć ogień i podgrzewać wodę na małym ogniu. Rozpuścić polewę, dodać łyżkę mleka i mieszać aż mleko połączy się z polewą. Gotową polewą polać naleśniki i posypać odłożonymi płatkami migdałowymi.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena