tło tło

Naleśniczki z wiśniami

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
czapeczka

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Na nadzienie:

  • 40 dag serka homogenizowanego naturalnego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyzka cukru waniliowego
  • kawałek gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka wiśni z konfitury
  • 5 dag rodzynek
  • cukier puder
  • 2 łyżki rumu
  • listki mięty

Z podanych składników sporządzamy niezbyt gęste ciasto naleśnikowe.Odstawiamy go na pół godziny. Potem smażymy cienkie naleśniki. Rodzynki płuczemy w ciepłej wodzie,odsączmy.Razem z wiśniami zalewamy je rumem. Odstawiamy na 15 minut. Serek mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz ze startą czekoladą.Na połowę każdego naleśnika wykładamy 2-3 łyzki serka,rodzynki i wiśnie.Naleśnika składamy w kopertę. Oprószmy cukrem pudrem,posypujemy wiórkami czekolady, ozdabiamy listkami świeżej mięty.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena