tło tło

Na co dzień i od święta: Rolada z indyka z Żurawiną suszoną HELIO Natura

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Na co dzień i od święta: Rolada z indyka z Żurawiną suszoną HELIO Natura
  • Składniki:
  • 1,2 kg piersi z indyka
  • 1/3 pora (tylko zielona część)
  • 30 dag pieczarek
  • garstka suszonych grzybów (np. borowików)
  • 2 opakowania Żurawiny suszonej HELIO Natura
  • 1/2 opakowania Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura
  • 1 opakowanie Prażonych Orzechów laskowych HELIO Natura
  • 3 łyżki świeżych listków tymianku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka bulionu jarzynowego

Pieczony indyk to symbol Święta Dziękczynienia, które obchodzą Amerykanie w każdy czwarty czwartek listopada. Jeśli chcecie się przyłączyć do wspólnego świętowania lub szukacie inspiracji na wyśmienity rodzinny obiad, polecamy przepis HELIO przygotowany we współpracy z Poradnikiem Domowym, który znajdziecie także w Kulinarnym Kalendarzu HELIO 2018.

 

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w 1 szklance wody, następnie ugotować do miękkości, osiekać, a wywar zachować. Mięso należy naciąć tak, aby otrzymać zgrabny płat, następnie przykryć folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać 7 łyżek oleju, włożyć pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć tak długo, aż powstały sos wyparuje. Dodać pokrojony w półplasterki por, ugotowane grzyby, połowę tymianku, sól oraz pieprz. Następnie zestawić z ognia, dodać paczkę Ż̇urawiny suszonej, Prażone Orzechy laskowe i Pistacje bez soli HELIO Natura oraz jajko. Farszem obłożyć mięso, zwinąć w roladę i owinąć nitką kuchenną. Roladę obsmażyć ze wszystkich stron na 5 łyżkach oleju, przełożyć do brytfanki, polać bulionem oraz wywarem z grzybów. Piec około 1 godziny i 20 minut w 185 stopniach. Dodać drugą paczkę Żurawiny suszonej HELIO Natura, resztę tymianku i piec kolejne 25 minut.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena