tło tło

Muffinki orzechowe z malinowym nadzieniem

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Muffinki orzechowe z malinowym nadzieniem czapeczka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 3/4 szklanki orzechów laskowych
  • 3/4 łuskanych orzechów włoskich
  • pół kostki masła - około 12 dag
  • 0,75 szklanki mleka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • powidła malinowe

Masło rozpuszczamy w rondelku. Jajka roztrzepać z mlekiem. Do miski przesiac mąkę, dodajć cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, sól oraz oba rodzaje orzechów. Wszystko mieszamy, robimy dołek i wlewamy jajka i lekko przestudzone płynne masło , mieszamy krótko i energicznie, ale niezbyt dokładnie - ciasto powinno być grudkowate. Foremki do muffinek napelniamy ciastem do 1/3 wysokoci. Na kazda babeczke dajemy kleks powideł malinowych i lekko przykrywamy ciaste, Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 C ok 15-20 minut

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena