tło tło

Mini paschy wielkanocne w kulkach

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Mini paschy wielkanocne w kulkach czapeczka

Składniki:

  • 35 dag półtłustego twarogu,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1/2 szklanki miksu orzechów (ja pomieszałam w równych proporcjach migdały, orzechy włoskie i laskowe),
  • 4 suszone morele Helio bez konserwantów,
  • 3-4 łyżki rodzynek Helio,
  • łyżka wiórków kokosowych Helio,
  • mała pomarańcza.

Twaróg mielę dwa razy, dobrze odciskam (na sicie lub gazie). Przygotowuję bakalie: morele i rodzynki płuczę, osuszam. Morele kroję w kosteczkę, większe rodzynki na połówki. Orzechy i migdały siekam. Pomarańczę dokładnie myję, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok. Ser miksuję wraz z ziarenkami z laski wanilii, śmietaną i cukrem pudrem na gładką masę. Dodaję 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i ok. 2 łyżek skórki pomarańczowej, ucieram. Stopniowo dodaję suszone owoce, orzechy i wiórki kokosowe, dokładnie mieszam (już nie miksuję). Masę nabieram łyżką, zwilżonymi dłońmi formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układam na talerzu i wstawiam do lodówki do stężenia (minimum 15 minut). Najlepsze są na drugi dzień.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena