tło tło

Migdałowe gofry z makiem

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Migdałowe gofry z makiem czapeczka


3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
5 dag mielonego maku
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
szczypta soli
cukier puder

Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym zmiksować. Wlać wodę, mleko, olej i aromat, wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z makiem, połączyć z masą jajeczną. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Porcje ciasta wlewać na rozgrzana gofrownicę i piec na złoty kolor. Upieczone oprószyć cukrem pudrem.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena