tło tło

Mazurek czekoladowy na kruchym cieście

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Mazurek czekoladowy na kruchym cieście czapeczka

Ciasto kruche: 4 żółtka 150g cukru pudru 400g mąki pszennej 250g margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 50g masła 100g słodkiej
płynnej śmietany 30- 36% 100g czekolady gorzkiej 50g cukru Do dekoracji: np. migdały bez skórki
kandyzowana skórka pomarańczowa

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 60 min. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek, większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy. Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy. Z resztek zrobić ozdobny brzeg. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować polewę czekoladową. Masło, śmietanę, połamaną na kawałki czekoladę i cukier przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Polewę wylać na ciasto. (Można odłożyć łyżkę polewy na bok i przeznaczyć ją do dekoracji bazi- kotków, zanurzając w niej grubsze końcówki migdałów). Udekorować mazurka według uznania.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena