tło tło

Makowiec zawijany na drożdżowym cieście

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
czapeczka

Ciasto drożdżowe:
3 żółtka
1 jako
1/2 kostki margaryny
50 g drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 szklanki mąki
szczypta soli
olejek zapachowy

Masa makowa:
200 g mielonego maku
250 ml mleka
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
3-4 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki bakali (bakalie według uznania)
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka wiórek kokosowych
3 białka (pozostałe z ciasta)
szczypta soli do białek

Polewa czekoladowa lub lukier,cukier perlisty

Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać dodać rozmącone z cukrem żółtka i jajko i rozpuszczone w 5 łyżkach zimnej wody drożdże,dodać cukier waniliowy.Wyrobić drewnianą łyżką.Pod koniec wyrabiania wlać rozpuszczoną,wystudzoną margarynę i jeszcze raz zamieszać. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka i mocno zawiązać, następnie zanurzyć w zimnej wodzie na 30 minut.Po 30 minutach ciasto wyjąć z woreczka i podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.Posmarować masą makową i zawinąć na kształt rolady.Zawinąć w papier do pieczenia, ułożyć na blaszce złożeniem papieru w dół, żeby się nie otwarło przy pieczeniu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Czas pieczenia 30 minut. Masa makowa: Mleko,cukier,miód,masło, bakalie, płatki migdałów, wiórka kokosowe zagotować,wsypać mak,krótko gotować.Przykryć do napęcznienia maku.Kiedy masa będzie zimna dodać ubite na sztywną pianę białka. Zimną roladę np.polać polewą czekoladową lub lukrem i posypać np.cukrem perlistym, cukrowymi perełkami.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena