tło tło

Makowiec jak u babci

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Makowiec jak u babci czapeczka

Składniki na około 2 makowce:

ok 500 g mąki
40 g drożdży
ok. 250 ml letniego mleka
4 żółtka
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
60 g masła (rozpuszczonego)
Masa makowa w puszce Helio
rodzynki
skórka cytrynowa Helio
skórka pomarańczowa
Polewa deserowa Helio

Do 125 ml letniego mleka wykruszyć drożdże, posypać łyżką cukru dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn dodać do mąki. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę,dodać do mąki z rozczynem, wlać resztę mleka, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrobić na gładką masę. Na końcu powoli wlewać stopione masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować prostokąt o rozmiarach ok. 30 X 25 cm. Posmarować białkiem i rozłożyć równomiernie masę makową. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, końcówki zlepić. Tak przygotowane ciasto owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni (ok. 1-2 palce, nie więcej!). Makowce przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie, podwinąć otwarte końce rulonu (lub spiąć spinaczem), odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C Makowce piec ok. 50 – 60 minut, do złotobrązowego koloru i suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier i przestudzić. Makowce można lukrować.polewać czekolada lub posypać cukrem pudrem.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena