tło tło

Makowe ciasto ucierane

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Makowe ciasto ucierane czapeczka

Składnik

  • 25 dag maku
  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie (np Mieszanka studencka)

Mak sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, osączyć na sicie, wsypać na brytfannę, włożyć do ciepłego piekarnika i osuszyć. Białka ubić na sztywną pianę. Masło z cukrem utrzeć do białości dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać zimny mak, posiekane bakalie, cukier waniliowy i wymieszać. Do masy makowej dodawać białka na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Dodać bakalie. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka w temp 180 stopni.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena