tło tło

Makowe babeczki z adwokatowym kremem

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Makowe babeczki z adwokatowym kremem czapeczka


Ciasto:
25 dkg margaryny
2 szklanki mąki tortowej
15 dag cukru pudru
1/3 szklanki maku mielonego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
2 łyżki śmietany
Krem:
1 szklanka śmietany 30%
100 ml adwokata
5 dag margaryny
5 dag cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Pozostałe składniki:
płatki migdałowe
czerwony barwnik spożywczy

Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać, wymieszać z mielonym makiem i cukrem pudrem. Dodać margarynę, dokładnie posiekać. Następnie dodać śmietanę, żółtko, skórkę pomarańczową i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka i włożyć do przygotowanych foremek, ułożyć na blaszce. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Upieczone wyjąć z foremek i ostudzić. Krem: Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo adwokat. Pod koniec dodać przestudzoną żelatynę. Zimną śmietanę ubić, połączyć z masą adwokatową i delikatnie zmiksować. Płatki migdałowe zanurzyć w rozpuszczonym w wodzie barwniku, spożywczym, osączyć osuszyć. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej, nałożyć do babeczek i ozdobić płatkami migdałowymi.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena