tło tło

Makaron po chińsku

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Makaron po chińsku czapeczka

Składniki:

makaron spaghetti lub makaron Chiński do wooka
Por - biała część
marchewka
papryka czerwona
pierś z kurczaka
sos ostrygowy lub sojowy
Klika grzybów Mun - (wcześniej namoczonych)
olej rzepakowy lub jeśli posiadacie olej ryżowy
2 łyżki sosu Remia - Sate saus
2 łyżki nerkowców i sezamu Helioorzechów ziemnych Helio

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa oraz namoczone grzyby kroimy w paski. Pierś kroimy w paseczki i marynujemy w sosie ostrygowym ok 1 godzin. Na rozgrzanym w wooku oleju smażymy pierś z kurczaka. Zdejmujemy z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce. Wooka wycieramy ręcznikiem papierowym,wlewamy olej i smażymy po kolei warzywa. Należy pamiętać o krótkim smażeniu na mocno rozgrzanym tłuszczu wówczas warzywa będą bardzo chrupiące. Do warzyw dodajemy mięso, makaron, sos i łyżkę przyprawy „Piekło-Niebo”chwilkę jeszcze smażymy „potrząsając” wookiem w celu wymieszania składników. Można do smaku dodać sos sojowy. Podajemy posypane sezamem, nerkowców i orzechami.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena