tło tło

Kwadraty czekoladowo-bakaliowe

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Kwadraty czekoladowo-bakaliowe czapeczka

Składniki:

  • 36 dag czekolady białej
  • 40 dag czekolady gorzkiej
  • 14 dag masła orzechowego
  • 15 dag wybranych dodatków (np mieszanki studenckiej)
  • 25 dag masła tłuszcz do przesmarowania formy

Wyłożoną papierem formę o wymiarach 20x30 cm natrzeć tłuszczem. Skruszoną czekoladę białą włożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstaw na 5 minut, po czym wymieszaj z masłem orzechowym na gładką masę. Skruszoną czekoladę ciemną także rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić na 5 minut, po czym wymieszać na gładką masę. Do formy wkładaj na przemian łyżką ciemną i jasną masę. Dodaj bakalie. Po zakończeniu potrząśnij formę, aby się wyrównała zawartość. Za pomocą wykałaczki przemieszać masę w różnych kierunkach, aby nadać mu marmurkowy efekt. Pozostaw na 2h w temperaturze pokojowej do stężenia, a następnie podziel na małe kwadraty i podawaj. Z porcji wychodzi około 30 kwadracików.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena