tło tło

Kruche ciastka z żurawiną

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
czapeczka

2 szklanki mąki
175 g cukru brązowego
1 łyżka cukru wanilinowego
150 g suszonej żurawiny Helio
200 g masła
3 łyżki mleka
szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem brązowym i wanilinowym, dolewamy odrobinę mleka, dosypujemy szczyptę soli. Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy ją powoli do naczynia ze zmieszanymi produktami. Wyrabiamy ciasto i dosypujemy suszoną żurawinę. Masę dzielimy na trzy części, z których formujemy wałki. Każdy z nich zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Wałeczki z zimnego ciasta kroimy w plastry o grubości 1 cm. Przygotowane do wypieku ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 min

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena