tło tło

Kompot z suszonych owoców z korzenno-cytrynową nutą

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Kompot z suszonych owoców z korzenno-cytrynową nutą czapeczka

- po 10 dag suszonych jabłek, śliwek i suszonych moreli,
- po 4 suszone figi, daktyle i gruszki,
- sok z 1/2 cytryny,
- sok z 1 pomarańczy,
- po łyżce grubo otartej skórki z cytryny i pomarańczy,
- ok. 2 litry wody,
- laska cynamonu + szczypta mielonego,
- 5 goździków,
- cukier (lub miód) według uznania.

Suszone owoce opłucz, osusz. Większe owoce (np. gruszki) przekrój na mniejsze kawałki. Owoce włóż do garnka, zalej wodą, dodaj przełamaną laskę cynamonu, goździki i skórki z cytrusów, gotuj aż owoce będą miękkie. Dodaj cukier, gotuj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu (kompot ma delikatnie "mrugać"). Wyjmij kawałki cynamonu i goździki, dopraw sokiem z 1/2 cytryny oraz całej pomarańczy i ewentualnie mielonym cynamonem. Schładzaj w lodówce. Najlepiej smakuje przygotowany dzień wcześniej, mocno schłodzony.

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena