tło tło

Karnawałowe pączki z bakaliami HELIO

ocena

ocena

ocena

ocena

ocena
Karnawałowe pączki z bakaliami HELIO

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
100 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
500 ml mleka
6 żółtek
100 g masła
wanilia mielona 
40 ml spirytusu

skórki pomarańczowe HELIO
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
marmolada wieloowocowa

Lukier – składniki:
15 dkg cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy
1-2 łyżki gorącej wody

  

 

Składniki:

pół kilo mąki pszennej

25 dag świeżych drożdży

200 ml mleka

50 g cukru

3 żółtka

1 jajko

70 g masła lub margaryny

szczypta soli

morele suszone HELIO Natura

tłuszcz do smażenia

cukier puder

  

Składniki:

550 g mąki
250 ml mleka, letniego
40 g drożdży
60 g cukru
2 jajka
2 żółtka
80 g masła, roztopionego
1 szczypta soli
2 łyżki spirytusu 
dodatkowo:
masa makowa HELIO z bakaliami
tłuszcz do głębokiego smażenia
lukier cytrynowy
kandyzowana skórka pomarańczowa
mak suchy

Najsłodszy dzień roku – Tłusty Czwartek to doskonała okazja, by samodzielnie przygotować pyszne, domowe pączki z bakaliami HELIO! Polecamy sprawdzone przepisy na najlepsze słodkie przysmaki na Ostatki 2019: pączki z lukrem i skórką pomarańczową HELIO, pączki nadziewane suszonymi morelami HELIO Natura lub pączki z masą makową HELIO :-)

 

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową HELIO

 

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mleka oraz łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać rozrobiony rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać rękami tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne, następnie uformować  kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 h). Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, a na środek każdego krążka - nakładać marmoladę i skleić formując w dłoni kulkę. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć w głębokim tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor. Gotowe pączki udekorować lukrem i skórką pomarańczową HELIO.

 

 

 

 

 

Pączki z morelami suszonymi HELIO Natura

 

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać letnie mleko, 2 łyżki mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem i solą, dodać rozpuszczone, wystudzone masło i przesianą mąkę. Całe ciasto dodać do zaczynu z drożdży i wyrobić. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości. Suszone morele HELIO Natura zalać ciepłą wodą. Nabierać niewielkie porcje ciasta, lekko je spłaszczyć i układać na środku jedną lub dwie morele w zależności od wielkości pączka. Formować kulki i smażyć w głębokim tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor. Gotowe pączki posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

Pączki z masą makową HELIO

 

Przygotowanie:

Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie jajka, żółtka, sól, mąkę, spirytus i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60-90min.) Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy prostokąt i wycinamy np. szklanką krążki. Na środek każdego nakładamy ok. 1 łyżeczki masy makowej i dokładnie sklejamy formując kuleczkę. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową oraz suchym makiem.

 

blog_domowysmakjedzenia_2019

Przepis pochodzi z bloga Domowy Smak Jedzenia

 

Po więcej inspiracji na słodkie przysmaki zapraszamy również na nasz kanał You Tube HELIO - Bakaliowe Klimaty, gdzie znajdziecie m.in. wideo przepis na świderki z masą makową HELIO ! 

 

 

                                                          Życzymy smacznego! :-)

 

Oceń przepis:

ocena
ocena
ocena
ocena
ocena